Wednesday, 8 September 2021

Resepi Nasi Dagang Terengganu

Nasi
Beras biasa 4
Beras pulut 1
@
Beras wangi 4
Beras pulut segenggam 
@
1kg beras nasi dagang yang da siap + sedikit beras pulut 

Rendam dari pukul 11 pm, 
Pagi kukus 

Kukus sampai naik wap (20 minutes) 

Arung dengan air biasa@santan cair (1-1.5 gelas) 

Kukus sampai naik wap 

Arung dengan santan pekat (1 biji kelapa= 1.5 gelas santan) + gula (lebih sikit) + garam + halia +bawang merah + Halba 

Gulai 
Kukus ikan aya dengan asam keping + garam + lengkuas

Santan cair biar gelegak, bawang putih, bawang merah, lengkuas + halia, 1 rempah nasi dagang, Nisan (3/4 kerek), mendidih masuk kan cili boh yang d tumis (anggaran 1 senduk), santan pekat, lada kecik (letak bila nak masak), api kecik, nak sedap Gulai semalaman, 

Note: masuk kan Air kukusan ikan, tapi hati hati takut air terlampau masin 
1 biji kelapa 

Acar 
Timun batang, Lada besar, Bawang merah, Carrot, Garam, gula, cuka

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...