Bahan-bahan:
1. Lala
2. Bawang putih
3. Bawang Merah
4. Halia
5. Air
6. Asam gelugur (1 keping)
7. Serbuk kunyit atau kunyit hidup
3. Bawang Merah
4. Halia
5. Air
6. Asam gelugur (1 keping)
7. Serbuk kunyit atau kunyit hidup
8. Santan (Kalo nak lemak letak santan rm3)
9. Garam
10. Lada Lumat 1 sudu
11. Ajinomoto (Terpulang nak letak ke tak)
10. Lada Lumat 1 sudu
11. Ajinomoto (Terpulang nak letak ke tak)
Cara-cara
1. Masukkan lala dan air dalam periuk, air tu agak-agak je.
2. hidupkan api gas
2. hidupkan api gas
3. Sementara itu blend bawang putih+merah+halia
4. Siap blend terus masukkan dalam periuk tadi.
4. Siap blend terus masukkan dalam periuk tadi.
5. kemudian masukkan asam gelugur, sedikit serbuk kunyit, lada lumat, garam dan ajinomoto
6. biarkan ianya seketika, kemudian masukkan santan
7. Kacau-kacau sekejap then mendidih tutup. Siap
6. biarkan ianya seketika, kemudian masukkan santan
7. Kacau-kacau sekejap then mendidih tutup. Siap
*Just nak bagi tahu resepi orang terengganu ni sihat tau. Tak perlu tumis bawang semua. minyak memang tak guna la. Cuma untuk resepi ni letak santan la. Resepi amat mudah dan senang. Selamat mencuba uolls.
No comments:
Post a Comment