Monday, 9 July 2018

Sup Sayur Chalong (Bebola Ikan) Terengganu

Bahan-bahan:
1. Bawang merah+putih+halia
2. Serbuk rempah sup
3. lada hitam
4. Isi ikan
5. Carrot, batang saderi, bunga kobis, daun sup, daun bawang
6. garam, ajinomoto


Cara-cara:
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia, kemudian masuk kan serbuk rempah sup dan lada hitam yang telah diblend. 
2. Masukkan air dan sayuran seperti carrot, batang saderi, bunga kobis. 
3. Perasakan dengan garam dan ajinomoto
4. Apabila mahu mendidih masukkan daun sup dan daun bawang dan bebola ikan. 

1 comment:

  1. Sup Sayur Chalong (Bebola Ikan) HostingRaja Terengganu is a traditional Malaysian soup made with mixed vegetables and fish balls, commonly enjoyed in Terengganu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...