Sunday, 8 April 2018

Resepi Kari Ayam

Bahan-bahan:
1. Ayam
2. Lada lumat 
3. Bawang putih+merah+halia 
4. Daun kari 
5. Jintan putih 
6. Lada hitam
7. Garam 
8. Ajinomoto 
9. Bunga cengkih + rawang + kayu manis.


Cara-cara:
1. Mayang bawang putih +merah
2. Tumis bersama bunga cengkih + rawang + kayu manis (kalo kari ikan / ketam tak yah letak), Letak 2 je bagi setiap jenis bersama dengan daun kari  sehingga kekuningan kemudian masuk kan Bawang putih + merah + halia +Jintan putih dan lada hitam yang telah dblend sehingga kekuningan, masuk kan serbuk kari babas. 
3. Kemudian masuk kan lada lumat 
4. Masuk kan ayam, Tumis, then baru masuk kan air sikit. 
5.  Apabila mendidih masuk kan santan.
6. Masak beberapa minit. Siap  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...