1. Tepung Beras
2. Tepung Pulut
3. Kapur
4. Daun Pandan (campurkan dengan air kemudian kisar)
5.Gula melaka (potong kecil-kecil)
Bahan-bahan salut
1.kelapa muda
2. sedikit garam
campurkan kelapa muda dengan garam, ratakan
- Gaul tepung pulut (1 Packing tepung pulut = 500gram), letak 2 genggam tepung beras, letak air kapur sedikit (Jangan terlebih nanti pahit) dan air pandan. Uli dengan tangan sehingga sekata. Jangan terlampau lembik ataupun terlampau keras.
- Panaskan air
- Lepas tu bentuk onde-onde dan letakkan gula melaka didalam onde-onde.
- Onde-onde yang dibentuk masukkan kedalam air yang panas
- Onde-onde yang masak dia akan timbul
- angkat onde-onde yang timbul dan toskan kemudian gaul dengan kelapa parut yang telah dicampurkan sedikit garam.
- Siap untuk dimakan.
Gambar daripada google, tak sempat snap sebab tak sabar mau makan. hihi |
No comments:
Post a Comment