Sunday 20 May 2018

Resepi Bubur Lambuk Terengganu

Bahan-bahan:
1. Daun pucuk paku merah + daun kelsom + daun kemangi + daun selasih + kangkung + daun kadok + daun kunyit.
2. Ubi keledek ( dibuang kulit)
3. Budu (setengah botol budu, kalau boleh biar masin dengan budu, tak perlu guna garam). 
4. Beras (segenggam)
5. Isi kelapa tua dihiris (6 keping) dan  dibakar (jangan bakar terlampau hangus, sekadar warna koko tua, dan kemudian di blender halus.
6. Isi ikan selayang (2 ekor besar) (blend, dibuang tulang dulu)
7. Santan (Anggaran Rm2)
8. Bawang besar (1 biji) + Halia (besar ibu jari kaki) (Blend)
9. Garam (optional kalau cukup masin budu)
10. Lada hitam (1 sudu makan)(diblend)
10. Ajinomoto (Optional) 

Cara-cara:
1. Masak nasi sehingga hancur sehingga menjadi bubur
2. Apabila menjadi bubur masukkan bawang dan halia yang telah dblend bersama dengan isi ikan. Kacau. 
3. Masukkan ubi keledek
4. masukkan isi kelapa yang telah diblend, masukkan budu, lada hitam dan masukkan kesemua bahan-bahan bernombor satu. kacau.
5. Masukkan Ajinomoto dan Last sekali masukkan santan. Jangan terlampau lama, risau santan pecah minyak. 
6. Jika terlampau pekat tambahkan air. Masak sehingga daun lembut. Siap.



#Resepi bubur lambuk sedap
#Resepi bubur lambuk yang sangat sedap
#Resepi bubur lambuk orang Terengganu

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...